Masterclasses

Masterclass formatet

Til en masterclass mødes to kor og en instruktør. I lørdagens og søndagens masterclasses arbejder instruktøren skiftevis med de to deltagende kor. Dette giver korene mulighed for både at være aktive deltagere og observatører af det andet kors arbejde, hvilket er super god inspiration. Fredagens masterclass introducerer en ny tilgang vi kalder en hybridmasterclass, designet til at fremme øget fællesskab og samarbejde under festivalen. Til hybridmasterclassen skal dirigenterne for de to kor forinden vælge (og have indstuderet) en sats de kan arbejde med i fællesskab – måske noget korene i forvejen har til fælles? Denne sats vil instruktøren arbejde med sammen med begge kor i begge sessions.

På Hovedstadens Korfestival  har vi både rytmiske, klassiske og performance instruktører, da erfaringen er, at korene har stor glæde af, at få input fra flere sider af det musikalske og scenemæssige univers. Vores to performance instruktører kan give nye input til korets performance, staging og sceniske nærvær. Det er valgfrit om denne input bruges helt konkret i korets koncertnummer.

Her er vores seje hold af masterclass instruktører på HKF24

Merel Martens

Instruktør, rytmisk

“As a conductor and teacher, what matters to me when collaborating with a choir or singers is understanding who they are and what they have to say. Let’s find out.”

Merel’s core competencies lie in vocal games, aiming to enhance skills and have as much fun as possible while doing so. She encourages to focus on the choir’s qualities, ensuring space for each person. The music is the result of that, not the main goal! Merel is a choir leader, arranger, teacher and coach. She holds a Master’s in Vocal Leadership from the Royal Academy of Music (DK). Merel collaborates closely with members of The Real Group, and influenced by Jim Daus Hjernøe, Peder Karlsson, and Roger Treece she’s renowned for her work with vocal groups like Pitch Control (NL), MAZE (NL), and VOÏSZ Vocal Projects (NL). As vocal coach, she contributes to professional groups such as The Junction (NL), Perpetuum Jazzile (SI), Vocalocity (IL) and The Keystones (FR). Merel runs workshops for choir leaders, coaches vocal groups and choirs, focusing on circlesongs, pop repertoire, vocal painting and vocal games. With these vocal leadership methods, she founded the Dutch Organic Choir with rotating leadership and partly-improvised original vocal music, and brought the methods to two Dutch conservatories, educating choir leaders. Her accolades include Best Choir Conductor of 2018 at the Netherlands Choir Festival.

Learn more about Merel here   

Peter Kunz

Instruktør, performance

Peter har fokus på flere aspekter af korets vokaloptræden. Vigtige elementer kan være bevidsthed om kropsudtryk, kropslyd, at synge sammen, investering i teksten, fornemmelse for rum, humør og balancen mellem indtryk og udtryk.

Peter har solid erfaring med at undervise i performance, og har rødder i både musikkens og teaterets verden. Han har en baggrund som klassisk guitarist, dramalærer og teaterinstruktør. Peter er uddannet som klassisk guitarist med musikpædagogisk og solistisk diplom fra Det fynske Musikkonservatorium i 1987 og 1988. Han har spillet ved talrige koncerter både nationalt og internationalt, med symfoniorkestre, indspillet adskillige CD’er og optrådt i tv- og radiokoncerter. Siden 1992 har Peter været musiklærer på Skuespillerskolen (DDSKS) i Odense og har siden 1998 været fuldtidsansat som dramalærer samme sted. Han har instrueret over 50 forestillinger inden for et bredt spektrum af stilarter, herunder klassisk og moderne teater, opera, musical og musikteater. Derudover afholder Peter regelmæssigt workshops, kurser og foredrag om performative fag og sceneoptræden i hele landet.

Anne-Terese Sales

Instruktør, klassisk

“Kan musikteori styrke korets intonation og samklang? Kan korets musikalske udtryk højnes ved hjælp af fælles faglig forståelse af musikkens opbygning?  Mit svar er JA! Lad os dykke ned i musikken sammen.”

Anne-Terese er uddannet hørelærepædagog fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og klassisk korleder fra Syddansk Musikkonservatorium og har et bredt virke som både dirigent og hørelærepædagog. Til daglig er Anne-Terese chefdirigent for Sankt Annæ Pigekor, hvor hun står i spidsen for den musikalske dannelse og ledelse af 140 talentfulde, unge sangere. Hun er desuden dirigent for Vokalensemblet Vigdis. “Det giver mig energi og arbejdsglæde, når mine korprøver kører som en leg – hvor sangglæde og musikalsk dannelse går hånd i hånd. Jeg gør ofte brug af solmisation i mine korprøver; et musikalsk, kropsligt redskab, som højner melodisk og harmonisk forståelse, og som hjælper med at give koret en sjov og varieret læring af musikkens opbygning.” I masterclasses og workshops arbejder Anne-Terese med at søge en fælles forståelse for samklang, intonation og musikalsk udtryk i koret. Med Anne-Tereses baggrund som klassisk korleder og hørelærepædagog, dykker hun ned i den faglige værktøjskasse for at finde løsninger på nogle af de udfordringer, som man støder på i kormusikken.

Tine Ohrt Højgaard

Instruktør, rytmisk

”Den skønneste og mest givende musikalske oplevelse opstår i det samarbejde, hvor hver sanger ’glemmer sig selv’ og bliver en del af noget større. Det er den lyd, der kun kan skabes, når netop disse stemmer synger sammen. For at opnå det må vi sammen skabe en fælles forståelse af musikkens mange elementer, såsom klang og groove.”  

Tine har mere end 25 års erfaring som kordirigent og underviser i sang, korimprovisation, arrangement og kordirektion på alle niveauer. Til daglig er hun ansat som ekstern lektor i korledelse på Musikvidenskab ved Aalborg Universitet og som korkonsulent i Folkekirkens Kororganisation KORLIV. Tine er desuden en aktiv sanger og arrangør i Vox11 og kvindekvartetten Kalla. Hun har adskillige CD-udgivelser bag, både med disse to ensembler, men også med det prisvindende kor SONO, som hun var dirigent for i 20 år. Tine er kandidat i musikvidenskab og har en pædagogisk overbygning med specialisering i rytmisk korledelse. Hun er efterspurgt som workshopholder for både børn og voksne, og hendes energiske og dynamiske tilgang fremhæver musikalsk leg og kropslighed i det musikalske udtryk. I sine workshops lægger Tine vægt på groove og feeling som musikkens rytmiske grundlag.

Peter Bom

Instruktør, HKF koret

En af Peters spidskompetencer er at inspirere en gruppe til at være nærværende og ærlige i deres tilgang til musikken.

Som en rutineret og alsidig kunstner har Peter Bom sat sit præg på det københavnske kulturliv siden 90’erne, både som sanger, komponist, kapelmester, producer ved livekoncerter, korleder og underviser. Han er i branchen særlig kendt for sin mørke, soulede stemme og for sit samarbejde med en lang række musikere, skuespillere og producenter. Peter er uddannet sanger og solist fra Det Rytmiske Musikkonservatorium i København og har yderligere gennemført VoiceEmbodiment-uddannelsen. Peter har en omfattende komponist- og arrangørvirksomhed og har mange års erfaring i at arbejde med sangere, skuespillere og kor, og medvirker desuden i en række teaterforestillinger og revyer. Peter har udgivet adskillige CD’ere, både som solist, i vokalgrupper og med Koret ReChoired og en samling af de allerbedste sange fra Kerteminderevyen. Peter har gennem sin karriere været dirigent for en lang række kor og har siden 2006 været fast dirigent for koret ReChoired. Han fungerer ofte også som gæstedirigent både nationalt og internationalt, laver workshops, teambuilding og coaching.

Få mere at vide om Peter her

Terese Damsholt

Instruktør, performance

”Jeg har arbejdet med en hel del kor gennem årene for at hjælpe dem med at ’komme ud over rampen’, forstå vigtigheden af tekstformidling og lære præcis hvor meget energi der skal til for at give den bedste koncert. Jeg kalder dette arbejde for The Power of Emotion.”

Terese er en eftertragtet gæstelærer som især arbejder med fokus på korets samarbejde, tekstformidling, nærvær og gennemslagskraft. Hendes evne til at inspirere og arbejde i en munter og opløftende atmosfære er bemærkelsesværdig. Terese er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole og har optrådt på adskillige teatre, revyer og i tv-produktioner indenfor såvel klassisk som moderne skuespilkunst. Hun har en række efteruddannelser og har blandt andet coachet erhvervsledere og undervist professionelle sangere på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM), Rytmisk Musikkonservatorium, Musikvidenskabeligt Institut og Operaskolen. Terese er desuden medskaber af uddannelsen VoiceEmbodiment og har i mange år undervist i EarthWisdom filosofien.

Få mere at vide om Terese  her

Jonas Rasmusen

Instruktør, klassisk

“Musikken skal helt derud, hvor man føler den med alle de små fimrehår på hele kroppen. Hvor man kan materialet så godt at man ikke længere skal tænke på toner, aftaler og detaljer. Lige dér kan der opstå noget helt unikt som kun sker når ord og toner smelter sammen til ét udtryk. Og når dét lykkes, så ved man, at man lever.”

Jonas er uddannet i korledelse fra University of Cambridge, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og det Jyske Musikkonservatorium. Han dirigerer til daglig tre kor: Akademisk Kor Århus, Barbershopkoret BarbAros og Ungdomskoret Aarhus U. Med hans kor har han de seneste år vundet internationale priser som ‘Sing for Gold’ i Barcelona (AKÅ, 2022), ‘World Choral Championships’ i Tokyo (AKÅ, 2019) og ‘Let the Peoples Sing’ i Barcelona (BarbAros, 2019). Jonas er en eftertragtet dirigent og underviser. Han underviser i klassisk korledelse ved Det Jyske Musikkonservatorium, er korkonsulent hos KORLIV – Folkekirkens Kororganisation, sangkonsulent hos Sangkraft Aarhus og bassanger i Barbershopkvartetten HusAar. Desuden underviser han regelmæssigt i direktion, og er ofte engageret som instruktør på kurser i ind- og udland.

Få mere at vide om Jonas her

Anders Ørsager

Instruktør, rytmisk

“Jeg tror på, at et kor er allerbedst, når dirigenten fylder mindst muligt i fremførelsen af sangene. Når hver enkelt sanger ved hvad der skal synges og tør byde ind, uden at være bange for at lave fejl – så er det sjovest for både dem som synger og dem som lytter på.”

Anders har gennem 14 år i den danske a cappellagruppe Basix – og over 100 årlige koncerter, workshop og masterclasses verden over – set virkelig mange forskellige måder at synge i kor og vokalgruppe på. Hver sanger gemmer et uudnyttet potentiale, som kan frigøres ved at turde mere, fokusere mere og være mere til stede. I sine workshops stræber Anders efter at åbne op for nye tilgange til sangene og give redskaber som kan bruges i øvelokalet. En af de største barrierer for udvikling er, at vi ofte ’gør som vi plejer’. Korlederen er vigtig som musikalsk leder og inspirator under indlæringen, og selvom det kan virke risikabelt, viser erfaringen, at sangerne kan mere end vi tror, hvis korlederen tør at dele ansvaret. Anders er uddannet sanger og underviser fra Rytmisk Musikkonservatorium og er siden uddannet i Komplet Sangteknik hos Cathrine Sadolin. Til daglig underviser Anders på MGK Sjælland, leder Køge Musikaftenskole, underviser koret Kvinderne! og vokalgruppen Chord by Surprise. Desuden udgiver Anders egne sange på dansk under navnet Ørsager og synger i a cappellagruppen SINGERS.